Salut íntima en equilibri. Com prevenir i tractar les infeccions vaginals

Alguna vegada has sentit coïssor en orinar? O la necessitat d'anar al bany cada dos minuts? Si la resposta és afirmativa, és probable que hagis patit una cistitis. La cistitis és una infecció del tracte urinari provocada majoritàriament per bacteris Escherichia coli. De vegades, aquests bacteris es colen a la uretra i causen una coïssor i un malestar insuportables.

Si, en canvi, has experimentat picor amb flux vaginal anormal, que fa una olor desagradable, podries estar bregant amb una vaginosi, que a la vegada podria ser fúngica  (també coneguda com a candidiasi vaginal) o bacteriana, causada la major part dels casos pel bacteri Gardnerella vaginalis. Ambdues es produeixen quan l'equilibri dels bacteris de la zona íntima es veuen alterats.

A l’estiu hi ha més propensió a patir aquest tipus d'infeccions a causa de factors relacionats amb el clima i les activitats pròpies d'aquesta temporada.

Entre els factors més comuns destaquem aquests:

  • Humitat: La calor i la humitat creen un ambient propici per al creixement de bacteris i fongs a l'àrea vaginal. Per això és important mantenir la zona seca i neta, utilitzant roba interior de cotó i evitant l'ús de peces ajustades o fetes de materials sintètics que retinguin la humitat.
  • La roba de bany: Passar molt de temps amb el vestit de bany humit pot augmentar el risc d'infeccions. Es recomana canviar-se el vestit de bany mullat com més aviat millor després de sortir de l’aigua.
  • Piscines: Contenen clor i altres productes químics que poden alterar l'equilibri natural de la flora vaginal. En sortir de l’aigua, recomanem prendre una dutxa amb aigua dolça i assegurar-nos d’assecar bé tota l'àrea genital.
  • Higiene inadequada: Mantenir una bona higiene és fonamental per prevenir infeccions vaginals. Renteu-vos suaument amb aigua tèbia i un sabó suau. Eviteu l'ús de dutxes vaginals, que poden alterar l'equilibri del pH vaginal i augmentar el risc d'infeccions.
  • Canvis en l'alimentació: A l'estiu, sobretot durant les vacances, fem canvis a la dieta que poden alterar la microbiota vaginal. Beure molta aigua, consumir fruites i verdures fresques ens ajudarà a mantenir l'equilibri, també de la zona íntima.

Com distingir entre cistitis i vaginosi? Tot i que totes dues poden tenir símptomes similars, la cistitis se centra en el tracte urinari i la vaginosi afecta principalment la vagina.

En aquesta imatge et donem algunes pistes que et poden ajudar a distingir-les.

Alguns consells per prevenir les infeccions vaginals i del tracte urinari

  • Beu suficient aigua per mantenir el teu sistema urinari en plena forma. No subestimis el poder de l'aigua, és com una dutxa interna per a la bufeta!
  • No t'aguantis les ganes de fer pipí Si has d'anar al bany, ves-hi així que en tinguis necessitat.
  • Després d'anar al bany, recorda eixugar-te sempre de davant cap endarrere.
  • A la dutxa, evita els sabons perfumats i els productes químics agressius.
  • Fes servir roba interior de fibres naturals, com el cotó.
  • Evita portar el banyador humit durant molta estona
  • Visita el teu ginecòleg de confiança, com a mínim una vegada a l'any

Per combatre la cistitis i les infeccions vaginals no sempre és necessari ni aconsellable prendre antibiòtics, donat que poden provocar resistència bacteriana i empitjorar la situació.

Afortunadament, avui dia hi ha moltes alternatives menys invasives i molt eficaces que basen la seva efectivitat en la:

Prevenció: gràcies a l'acció dels probiòtics com a barrera de defensa contra les infeccions. Aquestes són les nostres propostes.

Higiene, fent servir gels íntims amb propietats protectors i hidratants, com el de Cumlaude lab, amb un pH fisiològic de 5,5 per netejar suaument la zona íntima, respectant l'equilibri superficial de la pell i les mucoses.

Tractament oral, a base de prebiòtics, probiòtics i vitamines per reforçar tot el sistema immunitari.

Tractament tòpic, mitjançant l'ús de cremes i gels que calmen les mucoses i la pell de la zona íntima quan aquesta està irritada.

 

T’esperem a la farmàcia per aconsellar-te sobre el millor pla de tractament per a tu.